Ilmastonmuutos: Irti hiilestä

Ydinvoiman hukkalämpö hyötykäyttöön

Ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarvitaan kaikkien kansalaisten pienten toimien oheen suuria ja vaikuttavia isojen organisaatioiden päätöksiä ja toimenpiteitä. Ehdotan seuraavassa yhtä suurta, realistisen vihreyden hanketta: ydinvoimalan hukkalämmön käyttöä lämmitykseen.

Jokin aika sitten muutamat helsinkiläispoliitikot ehdottivat, että likaisen lumen vieminen Itämereen pitäisi kieltää lailla. Sillä tavoin Helsinkikin pääsisi eroon tuosta huonosta tavasta. Taustalla lienee tieto siitä, että pääkaupunkiseudun kaukolämmöntuotanto on kauan nojannut kivihiileen ja siitä päästään eroon ainoastaan kieltämällä kivihiilen käyttö lailla vuodesta 2029 alkaen. Muualla Suomessa kivihiilen käyttö on jo muutenkin vähäistä. Ilmeisesti Helsingissä kunnalliseen päätöksentekoon saadaan järkeä ainoastaan lain pakottamana.

ARKIJÄRKEÄ

Pääkaupunkiseudun lämmöntuotannossa olisi pitänyt käyttää ARKIJÄRKEÄ  jo vuosikymmeniä sitten. Loviisassa kaksi ydinreaktoria on tuottanut sähköä yhteensä gigawatin teholla ja pukannut hukkalämpöä Suomenlahteen vielä suuremmalla teholla jo neljäkymmentä vuotta. Siinä olisi 90 kilometrin päässä Helsingistä lämmönlähde, jolla pääkaupunkiseudun kiinteistöt ja käyttöveden voisi lämmittää.

Loviisan ydinvoimaloitten käyttöluvat ovat voimassa enää kymmenkunta vuotta. Jos käy niin kuin on ounasteltu, että käyttöluville haetaan jatkoaikaa, pitää käyttöluvan jatkamisen ehdoksi asettaa, että selvitetään mahdollisuudet käyttää Loviisan voimaloitten hukkalämpöä pääkaupunkiseudun lämmittämiseen. Kivihiilen korvaaja on joka tapauksessa löydettävä ja siinä ydinvoimalan jäähdytysveden käyttö on varteenotettava vaihtoehto.

Toki ydinvoimalan jäähdytysveden lämpötila on nykyisellään niin matala, ettei sitä suoraan voida käyttää lämmitykseen. Kymmenien kilometrien mittaisten putkien rakentaminen ja lämpöeristäminen on sekin suuri investointi. Epäilemättä on kuitenkin mahdollista muuttaa ydinvoimalan tuotantoprosessia ja rakenteita siten, että jäähdytysveden lämpötila on nykyistä korkeampi. Lisäksi lämpöpumpuilla saataisiin hieman haaleammastakin ydinvoimalan jäähdytysvedestä lämpöä paljon paremmalla hyötykertoimella kuin vaikkapa merivedestä, jonka lämpötila on talvisin nollan vaiheilla.

Ydinvoimaloiden haitat jäteongelmineen meillä on joka tapauksessa jo huolenamme. Hukkalämmön käyttäminen lämmitykseen ei lisäisi ydinvoiman haittoja, vaan pikemminkin vähentäisi niitä, kun merivettä ei turhaan lämmitettäisi. Ydinvoiman hyödyt lisääntyisivät, kun hyötysuhde tuplaantuisi.

Ydinvoimalan hukkalämmön hyödyntäminen Helsingin seudun lämmittämiseen olisi iso, mutta ei mahdoton teknillinen haaste. Energia-alalla tuhlataan resursseja paljon mahdottomampiin asioihin, kuten fuusioenergiatutkimukseen. Siinähän yritetään rakentaa aurinko maan päälle. Olen tottunut siihen, että kotioloissa teknilliset ongelmat ratkaisee koti-insinööri. Elinkeinoelämässä tekniset ongelmat ratkeavat yleensä vastaavanlaisella tavalla; palkataan insinööri. Ydinvoimalan hukkalämmön hyödyntäminen lämmitykseen vaatisi toki useammankin insinöörin palkkaamisen.

Jätä kommentti